Piippuhylly Piippuhyllyltä pelin näkee selkeämmin, kuin pleksin takaa. Nenämme on joskus liian lähellä nähdäksemme kauemmas. Myös kirjoittajan nenä on ajoittain liian lähellä omia aivoja.

Kaikki suomalaiset ovat rasisteja!

Näin se on oltava! Meitä on yli 5 miljoonaa rasistia tässä pohjoisessa maassa. Lapset, nuoret, aikuiset, mummot ja vaarit, naiset ja miehet - rasisteja! Kuinkas se nyt näin voi olla? No tottakai siitä johtuen, että Hennalan pakolaiskeskuksessa muutama idiootti heitteli kiviä ja ilotulitteita pakolaisten busseja kohti. Ja siitä, että 19-vuotias idiootti sai "päähänpiston" ja kävi ostamassa lakanan vetäen sen päälleen, tajuamatta ollenkaan mikä Ku Klux Klan on tai mitä se edustaa. Summa summarum - olemme siis kaikki rasisteja.

Mistä sen tiedän? Tiedän sen, koska "rasistiseen joukkoomme" on livahtanut suvaitsevaisuuden desantteja, jotka päättivät, että nyt on mediaseksikästä yleistää näiden muutaman idiootin typerät ja tuomittavat temput koko kansakuntamme syyksi. Nämä ovat varmasti osaltaan niitä samoja ihmisiä, joita "Aylanin" kohtalo järkytti syvästi, mutta eivät kuitenkaan viimeiseen viiteen vuoteen olleet korvaansa lotkauttaneet Syyrian sisällissodan suuntaan. Ihan kuin sitä konfliktia ei olisi ollutkaan ennen Aylania. Nyt nämä muutamat rasistise kivenheittäjävatipäät saivat kuitenkin tämän harvan suvaitsevaisten ylevän joukon jakamaan tuomiota koko kansallemme.

Olen lopen kyllästynyt näihin yksioikoisiin idiootteihin, jotka syyllistävät vastapuolta yksikertaisiksi kiihottajiksi ja rasisteiksi. On ihan ok, että rasistia kutsutaan rasistiksi, mutta se ei ole ok, että oman erinomaisuuden puuskassa pistetään koko kansa samaan rasismin koriin. Se on aivan yhtä typerää, kuin syyttää jokaista pakolaista raiskaajaksi tai itsemurhapommittajaksi. Mutta tätä näkökulmaahan kumpikaan osapuoli ei näe tai halua hyväksyä. Rasistiset teot on tuomittava ja mielellään asteikon yläpäästä, mutta tarpeetonta ja typerää on syyttää koko maata ja sen kansaa rasismista.

Ja kun nyt nämä tietyt "valon lapset", jotka tuovat erinomaisuudellaan ja oikeellisuudellaan meille muille junteille rasisteille valoa pimeyteen, niin otetaanko kaksi eri termiä esille? Olkoon ne "rasismi" ja "ksenofobia". Jokainen tietää mitä ensimmäinen tarkoittaa, mutta toinen ei ole rasismia. Ksenofobia on pelkoa jotain toista kulttuuria tai ulkomaalaista kohtaan. Nyt joku sanoo, että se on sama asia. Mielestäni ei.

Otetaan esimerkki: Suvaitsevainen "valon lapsi" menee vaikka Nigeriaan ja astuu yksin ulos lentoasemalta ja painelee taksiin ja menee illalla tavallisen kansan sekaan eikä mihinkään aidatulle hotellialueelle. Mitä hän sillä hetkellä tuntee? Pelkoa ja jännitystä mahdollisesti? Tekeekö se "valon lapsesta" rasistin vai ksenofoobikon? Juuri niin. Tottakai joku juntti rasisti saattaa vedota omaan "ksenofobiaansa", mutta niinhän kaikki aina tekevät. Esittävät olevansa jotain parempaa kuin todellisuudessa ovatkaan.

Katselin taannoin Facebook- päivityksiä, joissa kauhisteltiin, että jopa YK:ssa ollaan nyt ihan järkyttyneitä. Mites Saksan voimistunut äärioikeisto? Tai Ruotsin? Tai muualla Euroopassa? Samaa kuraa sielläkin, mutta vain ja ainoastaan suomalainen julistaa oman maansa maailman paskimmaksi paikaksi, jossa "kaikki on rasisteja". Valon lapset julistivat kansanvälisille kavereilleen, kuinka "häpeävät" Suomea ja suomalaisuutta, kuitenkaan itse olematta suomalaisia tai Suomessa. Jännä kuinka sitä voi yleistää koko kansan, mutta sulkea itsensä sen paskamyrskyn ulkopuolelle.

Yleistäminen. Sitä tuo juuri on. Halutaan sanoa jotain painavaa ajattelematta sen enempää mitä oikein tuli sanottuakaan. Teen sitä varmasti itsekin. Itse asiassa tiedän tekeväni yleistyksiä. Mutta siihen itseään älykkäänä, ajattelevana tai suvaitsevaisena pitävän ihmisen ei tulisi sortua. Ja ainakin jos pitää itseään edellä mainittuina ihmistyyppeinä niin tulisi yrittää opetella siitä yksinkertaisesta tavasta ja ajattelusta pois. Vai haluaako sitten kuitenkin olla yksinkertainen ja päätyä yksinkertaistamaan ympäröivää monimutkaista maailmankaikkeutta, kuten vastapuoli tekee? 

Voisiko ajatella niin, että "Suomessakin on rasismia"? Eikä siten, että "Suomi ja suomalainen on rasismia!" Ehkä siitä päästäisiin järkevämpiin johtopäätöksiin.   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Sellainen pieni huomio, että keskusteluohjeessamme lukee näin: Älä huuda, eli käytä isoja kirjaimia

https://oma.uusisuomi.fi/keskusteluohje

Käyttäjän TeemuEriksson kuva
Teemu Eriksson

Kiitos tästä olennaisesta kommentista. En ollut moista sen tarkemmin lukenut läpi. Taidan harvemmin ohjeita lukea läpi. Nyt on tuo epäkohta korjattu 99%:sesti.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Saattaa kuulostaa pikkumaiselta, mutta otsikkoon ne isot kirjaimet jäivät.

Käyttäjän malilapaivi kuva
Päivi Marketta Malila

Kyllä jokainen on rasistinen jossain asiassa, tottahan tuo on.
Ymmärrän pointtisi asiassa ja eri asiaa tarkoitat kirjoituksellasi, mutta
Kuka viaton voi nostaa käden ylös ...

Käyttäjän TeemuEriksson kuva
Teemu Eriksson

Rasismi Suomessa on kovin helposti käytetty termi. Sitä pitäisi käyttää hieman varovaisemmin. Se saattaa loukata ihmisiä, jotka haluavat vain keskustella asioista kriittisesti. Meillä kaikilla tulisi olla malttia, ennen kuin leimaamme ihmisiä. Varsinkaan ihmisiä, joihin se kyseinen termi ei sovi, oli se termi sitten mikä tahansa.

Käyttäjän TeemuEriksson kuva
Teemu Eriksson

Henkilökohtaisesti en ihonvärin tai uskonnon takia ihmisiä arvostele. Mutta kaukana täydellisestä ihmisestä olen monine vikoineni. Mitä nopeammin me ihmiset ymmärrämme olevamme virheellisiä, sitä pikemmin pääsemme tekemään korjausliikkeitä parempaan suuntaan.

Käyttäjän malilapaivi kuva
Päivi Marketta Malila

Rasisti, heikompi aines ja muut älynvälähdys lauseet hra Tervoa unohtamatta voisi pyyhkiä pois maailmankartalta.
Turhia loukkauksia ja loukkaantumisia vain tulee lauseista.
Jokaisella pitäisi saada olla oma mielipide ja eri mieltä olevalla on oma mielipide. Jokainen on mielestään oikeassa :)

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Rasismi poistuu, kun kaikki hyväksyvät ihmisten erilaisuuden. En ole koskaan tavannut edes identtistä kaksosparia, jotka olisivat toistensa 100 % klooneja.

Pitää myös hyväksyä, että meillä kaikilla on oma kompetenssimme ja siihen on tyydyttävä, jopa oltava onnellinen kompetenssinsa kera. Sitä ei oteta pois valkoisilta pitkänokkahomoilta, ei mustalaisilta, eikä neekereiltä.
Kaikilla meillä on lähes sama geenikooste, mutta pienet nyanssit tekevät meistä yksilöitä. Tämä yksilöllisyys meidän pitää hyväksyä ja sitä kunnioittaa.

Kaikilla roduilla on omat erityispiirteensä. Ihon väri, luuston rakenne ja ulkonäöltäänkin ovat toinen toistaan miellyttävämpiä.

Kansankulttuuri ja uskonnot eivät puolestaan kuulu missään suhteessa rasismin yhteyteen. Uskontojen välinen kahnaus ja kulttuurieroavuus astui kuvaan, kun se toinen astui Tellukselle.

Suomalaiset ilmeisesti käyttävät rasiminimitystä totaalisen väärissä kohteissa. Minä haluan olla se pitkänokka valkolainen, mutta minulla on monen muun sorttisia ystäviä.

Irene Routio

rasismilla varmaan ollut luonnonvalintaa edistävä itsekkään geenin funktio. Muutamassa vuosikymmenessä iloiset, maamme karuihin oloihin ja kaamokseen sopeutuvat "mamut" syrjäyttävät pillerikierteessä kohenevat "kokemusasiantuntijat", jotka toivottavasti muistavat ottaa myös ne KAIKKEIN OLEELLISIMMAT rasismia ehkäisevät pillerit. Kuka muistanee suomalaisen etnoherkun iloisine myyjineen? Minne rönttöset Kauppahallist kadonneet? Mieluummin iloisten yrittäjien naan leipää santsi inkiväärikanelimaitosokeriteellä. Miksi suomalainen perinneruoka eimaistu? Ei edes aito ruispiirakka, perhesurmien kotilimppu, vatruska....
Suomalainen kansanperinne kunniaan: heil Hitler, meil Sipilä ja Soini. Jeesuskaan ei ollut suomalainen. Kristillisen kaunopuheen kuvasto korvattava kansallista identiteettiä vahvistaen: "Hoosianna " ja palmunlehvät rovastin pyhäsalist korvattava "havuja, perkele". Perussuomalaisen jumalmenot on urheilus, kotipenkki penkkiurheilijan pyhättö, kirkon penkit antaa tilaa vaik toisuskoisten majottua ja vääntää kebabbia grillis, hiillos oiva helvetin tulenkatkun vertaus. "Jos ette tee parannusta, sielunne kärventyy ku kissanliha takapenkis",
Olemme samassa veneessä: Muistakaa. Muistakaa pohjolan Louhen riippurintoja, käyriä kynsiä, ku se tyhjää harate yritti sammo syrjäst kiinni.." Yrittämisen iloa on tuettava. Moniko uusi innovaatio on jo mennyt Kankkulan kaivoon, kadonnut iäksi autuaammille rahoitusmarkkinoille?
kansallisuskomme ei tue yrittämistä. Autuas on se, joka talvipakkasella antaa toisen ihokkaansa ja uupuu kerrospukeutumisen puutteeseen. kristinusko oli orjia varten, 2000v on odotettu maailman loppua. Kun mailma loppuu, ei talouskasvua tarvita. Jakaminen ja sielun autuus rulettaa. Voimme siis valmistautua jakamiseen, Kristuksen pikaiseen takaisin tuloon. Luterilaisuus ammentaa homofobian juutalaisuudesta, mutta unohtaa sen kapitalismin. Oikukas VT Jumala koitteli Jobia. kaiken menettämänsä vaurauden ja jälkeläismäärän VT nimetön korvasi moninkertaisesti. Yksittäisellä jälkeläisellä ei ollut merkitystä. Tuon ajan Suuri Nimeltämainitsematon ei asunut linnoissa, kuten nykyiset sanansaattajansa. Jopa pääministerimme jakaa kotilinnansa, mutta uskomme pyhätöjen palvelijat tietävätkyllä, mihin päänsä kallistavat. Toisin kuin esim historiallinen Paavali, joka rahoitti reissunsa telttakaupalla ja homofobian syytkin pitkien merimatkojen pakosta on helppo arvata....
Niinpä, yrittäjän arki maassamme on niin karu ja toivoton, että ehroon tahroon pitää sytykkeitä omaan polttorovioon rahdata...
PS "Homorauha" olis näin vastikään valtionkirkkoon liittyneen toivelistalla. Liian usein sitä menee sytyttään tuohuksen ja polttaa päreet. Somorra ja Gomorra on totta. Riettaat homot ei kelpuuttaneet edes puhtoista heteroneitsyttä isänsä kodist, vaan vaativat ryhtyä homoenkeliin. Ja kaikkihan muistavat, miten ko talon isännän, Lootin, vaimon kävi. Eiku nyt heti just allekirjoottaan se "aito avoliittoadressi". Maamme pelastuu.

Käyttäjän malilapaivi kuva
Päivi Marketta Malila

Minun viimeinen ajatus tähän kommenttiosioon :
Karismaattisuudella ei ole mitään tekemistä ulkomuodon tai aseman kanssa. Se on tunne, joka tulee, kun ihmisen näkee tai kohtaa. Hänestä huokuu jotakin käsin koskettamatonta, kaunista ja odottamatonta. Sen ihmisen kanssa haluat jutella tai vaan katsella häntä.
Mukavaa tulevaisuuteen ja eteenpäin suuntaavaa jatkoa kaikille elämässä :)

Irene Routio

Suomalaiset vetävät huomaamattaan ylleen näkymättömän rasismin taikalakanan. Päästään ku Harry Potter ilman lupakirjoja kivaan.

Suomalaisen syrjintä, ennakkoluulot tai väkivalta suomalaista kohtaan ei ole rasismai. Se on yli 0.01% humala, pitkämatikka on unohtunut matkan varrella samoin moni muu asia. Moni suomalainen muuttuu humalatilassa tahtomattaankin väkivaltaiseksi, se on geeneissä. Jos "mamu" toteaisi sen, olisiko se rasismia?

Yhä 2000-l sydänmailla, Turun saariston ulkoluodoilla, asuu alkuperäiskansa, joka asutti saaret pikkuhiljaa meren väistyessä maan kohoamisen tieltä. Sorrettu nousee! Maankohoamisen kartta on tallennettu vanhan pääkaupunkimme strategisiin kohteisiin, mm Vartiovuorenmäelle. Kysymys: onko alkuperäiskansan ennakkoluulo uustulokkaita kohtaan rasismia? Eikä alkuperäisasukkaisuus, olipa kyse kotkasta tai sudesta, ikään kuin erioikeuta pyhyyden privilegioituun sädekehään?

Pointti on jotenkin näin: rasismi on vallan käyttöä. Rasismi oikeuttaa toiseuttamisen enemmistön oikeudella. Esimerkiksi arvostettu, edesmennyt eräs ulosottomies katsoi edustavansa oikeutettua enemmistöä ja pystyvänsä suuntaamaan tulevaisuuden päätöksiä kohti kansallista etua, paikallisesti. Detaljimaisesti tietyt luokitteluperusteet ja vallan käytön välineet olisivat olleet rasistisia, kohdistuessaan etnisesti riittävän etäiseen ryhmään. Suomalaisilla on oikeus, jopa virkavallan puolueettomalla siunauksella, luokitella kansalaisia rasistisesti ilman rasistin leimaa. Suomalainen voi olla toiselle outo, omituinen, rikas, viherpipertäjä tai muuten toiseutettava ilman rasismin lakanaa. On kuvaavaa, että Salman Rushdie käytti eränä "Saatanallisten säkeiden" keskeisistä kuvastoista reiällistä lakanaa.

Isäni, joka oli lapsuudessaan kyläkiusattu mm poikkeuksellisen rohkeasti humaanin ja idealistisen äitinsä toimien johdosta, totesi ilkeilyn sattuvan fyysistä väkivaltaa enemmän. Miten lienee? Lukijaäänestys? Toisaalta läheisen pahoinpitelyn on todettu traumatisoivan enemmän kuin pahoinpitelyn kohteena oleminen.
Koska saamme kunnon " ajankohtaisen mätkyillan"? Sanattomat suomalaiset voivat kertoa, miten sana satuttaa. Kerran luin pikku-uutisista poliisin kommentin perhesurman yhteydessä: "Kyllähän sen ymmärtää, miten pahansuisia akat voivat olla". Suomalaiseen kansalliseen toiseuttavaan väkivaltaan ei puututa. Jätkien kuuluu selvittää asiat nyrkein. Lisäksi viranomaiset langettavat epävirallisia "väistämissääntöjä". Suomalainen sovittelu on kehityskelpoinen ja sitä on kehitettävä toiseuttamisen kaikilla asteilla.
2Opin sauna autuas aina. Siit on hyöty, eton lyöty. Seuraa tieto, taito, toimikin". Moni oppi/peruskoulun vaihettumisvyöhykkeeltä selvinnyt muistanee kirjaviisauden. Omistan vähän käytetyn saunan, jonka vierestä viranomaispäätöksellä jopa naapurin keskisuuren yrittäjän huussi viranomaispäätöksellä siirrettiin. Vastapäätä iloittelevat kesäisin seurakunnan pyhät rantasaunalla. Tämä olisi sovelias paikka pohtia kansallisia ja kansainvälisiä toiseuden eroja, rajoituksia ja mahdollisuuksia. Toivottavasti uusille innovaatioille aina yhäti avoin seurakuntamme Liisa-pappi ottaa haasteen vastaan. Talvisin voimme jopa yhdistää voimamme vetten yli kävellen.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Ellet ole vielä romaaniasi julkaissut, niin huomautan kiireestä joulumyyntiä silmällä pitäen.

Luin todella huolella ja hymyilemättä läpi molemmat kommenttisi.

Toimituksen poiminnat